Коментар на бившите вътрешни министри Михаил Миков и Емануил Йорданов

Честата смяна на политици и на политическото ръководство в МВР води до нестабилност на началниците, демотивация на състава и служителите на МВР, които се стремят към дълга кариера в полицията. Такова мнение изрази бившият вътрешен министър Михаил Миков е студиото на “Здравей, България” и апелира да се търси системно решение на проблема.

“Не мисля, че има човек в България, който да не е забелязал, че у нас законът не е на почит. Ние сме възпитавани така в продължение на години. Това неуважение е свойствено да се пренася и към хората, които идват като туристи или бежанци в България. Подобни неща са се случвали и преди”, каза Емануил Йорданов, бивш силов министър.

Ден на траур в област Бургас в памет на загиналите полицаи, разследването продължава

Мнението му сподели и Миков. “Проблемът с нелегалната миграция не е само по южната граница, а по северната и западната също. Българското общество трайно стигматизира МВР”, заяви Миков. По думите му събитията по площадите на София  са “сатанизирали полицаите”. “Полицаите са нападани не само от нелегални мигранти, а от всякакви пияни панаирджии. И трябва да стане такъв трагичен случай, за да можем да започнем разговор по въпроса как българското общество уважава закона и институциите”, допълни той.

Демерджиев поиска оставката на заместник-директора на „Гранична полиция”

Според Йорданов проблемът не е само в ръководството на “Гранична полиция”. “Навсякъде трябва да търсим проблема, защото не може само бившият шеф на “Гранична полиция” да е виновен. Не винаги виновните лица са на високото ниво”, каза той.

А Миков призова България да бъде по-настоятелна пред Европа и да търси европейска солидарност.

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.