Как една система може да се разруши отвътре

Тази седмица светът се сбогува с Михаил Горбачов. Ненавиждан от едни, но и боготворен от други, неговото име остава изписано със златни букви в световната политическа история.

Често го определят като гласа на здравия разум в лудия свят на Студената война. „Лидер на една от най-големите държави в света, който успя да сложи край на една система, изградена на лъжи, злодеяния, непочитане на правата на човека, смятане, че хората са обикновени бурмички в една социална система”, казва за него Вени Марковски, който е председател на „Интернет общество” – България.

Хиляди отдадоха почит на Михаил Горбачов (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според създателя на поредицата „Власт и отговорност” Свилен Спасов Горбачов е един от неколцината, заради които в момента живеем в свободен свят. „Той пренася духовността в политиката. Това е неговата мощ в политическото му развитие. В къщата на баба му има портрет на Сталин, но зад портрета на Сталин е иконата на Света Богородица. Това той го е знаел, което означава, че е научил тази руска особеност да знаеш неща, ама да ги мълчиш”, допълва Спасов.

Путин се поклони пред тленните останки на Горбачов

През 1984-а година Горбачов, който тогава е член на политбюро, заминава с делегация за Лондон, където се среща с „желязната лейди” – Маргарет Тачър. Разчитайки на еволюция, а не на революция, той подава ръка на Запада. Следва приятелско здрависване, което завинаги променя хода на историята. Не всички обаче приемат действията му еднозначно. Според някои критици Горбачов е продал националния си интерес и се е превърнал в американски агент.

След края на активната си политическа кариера Михаил Горбачов не се притеснява от това да критикува наследниците си - най-вече Владимир Путин, който отменя много от реформите му. „Имаше три мандата – два като президент и един като министър-председател. Това е достатъчно. Стига, защото около него се създават кръгове и кланове. Има толкова много за изкореняване”, гласяха думи на Горбачов по адрес на настоящия руски държавен глава.

Путин няма да присъства на погребението на Горбачов заради "натоварен график"

Вчера Горбачов беше погребан в Москва без държавни почести и без присъствието на Владимир Путин. Вени Марковски нарече това, че Путин отиде в болницата, където е ковчегът с тялото на Горбачов, за да се поклони самичък, без никакви хора в рамките на по-малко от минута, „много странно поведение”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.