Хората се редиха на дълга опашка, за да поднесат цветя или да се поклонят

Хиляди руснаци изпратиха Михаил Горбачов в последния му път. Поклонението пред бившия лидер на Съветския съюз беше в историческа сграда в центъра на Москва. На същото място преди 69 години беше изпратен Йосиф Сталин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Хората се редиха на дълга опашка, за да поднесат цветя или само да се поклонят пред Горбачов. На него не беше оказана честта да бъде погребан с държавни почести. Не беше обявен ден на траур, а президентът Владимир Путин не присъстваше на днешните церемонии.

Руският държавен глава се извини с натоварена програма. Той изпрати венец с лента в цветовете на националното знаме, за да почете паметта на първия и единствен президент на Съветския съюз, починал на 30 август на 91-годишна възраст. Над 20 венци бяха изпратени също от премиера Михаил Мишустин, правителството, президентската администрация, държавни органи, различни компании и организации, предаде ТАСС. 

Путин се поклони пред тленните останки на Горбачов

На церемонията присъства премиерът на Унгария Виктор Орбан с делегация от страната. Поклонението бе посетено от посланиците на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония и Испания в Москва, които положиха цветя пред ковчега и изразиха съболезнования пред роднините на експрезидента на СССР.

В телефонен разговор с Владимир Путин днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази съболезнования във връзка със смъртта на Горбачов и отбеляза значителната му роля в най-новата история на Русия и на целия свят, съобщи Кремъл.

Почина Михаил Горбачов - човекът, който промени историята

След поклонението Горбачов беше погребан до съпругата си Раиса в Новодевическото гробище. Повечето руски държавни глави се погребват в некропола при стената на Московския Кремъл.

Михаил Горбачов прекара шест години на висшия държавен пост в страната си. Той провъзгласи нов курс почти веднага след избирането си за генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз през 1985 г., после оглави Върховния съвет на СССР, предложи да бъде създаден постът президент и да бъде отменен конституционният текст за ръководната роля на партията. Руските думи „перестройка” и „гласност” влязоха тогава в множество езици на народите по света. На 25 декември 1991 г. Горбачов напусна президентския пост, а на другия ден горната камара на Върховния съвет прие декларация, с която бе прекратено съществуването на Съветския съюз. 

Политици от цял свят отдават почит към Михаил Горбачов

Пет неща, които трябва да знаем за „Желязната завеса” (СНИМКИ)

Путин към Горбачов за 90-годишния му юбилей: Вие сте деец, повлиял хода на световната история

КРАЯТ НА ЕДНА ЕРА: На 91 години почина Михаил Горбачов (ОБЗОР)

28 г. от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Руски Нобелов лауреат: Горбачов предпочете мира пред личната си власт

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА