Той е човекът, обърнал хода на световните събития

Почина човекът, обърнал хода на световните събития. На 91 години във вторник си отиде Михаил Горбачов - последният лидер на СССР и първи президент на Русия. Той е човекът, който само за 7 години на власт успя да сложи край на противопоставянето между Изтока и Запада. Той даде на руснаците надежда за изход от тоталитарната форма на управление и възможност за изразяване на свободна воля. Независимо от огромната промяна, която извърши, в собствената му страна гледаха на него като на човек, който носи отговорност за края на влиянието на Съветския съюз и тежката икономическа криза.

Горбачов е една от най-разпознаваемите личности в политиката на 20 век. Той е най-младият лидер на Съветския съюз и първият, който е роден след Октомврийската революция. Когато поема властта в средата на 80-те е само на 54 години. Страната е на ръба на кризата, а населението е изправено пред недостиг на храна. Неговата перестройка цели да реформира икономиката, а политиката на гласност позволява на хората да критикуват властта по начин, немислим до този момент.

„Когато започнах тези реформи, моите пътеводни звезди бяха свобода и демокрация, без кръвопролития. Хората да престанат да бъдат стадо, водено от пастир, да се превърнат в граждани”, споделя Горбачов.

Западът го приема като глътка свеж въздух след ерата Брежнев. На среща с президента на Съединените щати - Роналд Рейгън, Горбачов прави предложение за премахване на всички ядрени оръжия, притежавани от двете суперсили.

„Сега сме в нова Студена война. Той направи повече от всеки друг, за да сложи край на старата Студена война”, каза Уилям Тобман, политолог и биограф на Михаил Горбачов. 

Почина Михаил Горбачов - човекът, който промени историята

Показателно е решението му да не изпрати танкове в Берлин след падането на Стената. Малко по-късно, след неуспешен опит за преврат от хардлайнери в Москва, самият Съветски съюз се разпада. А светът попада в плен на Горбиманията. За Горбачов се знае, че обича безрезервно жена си и не обича твърд алкохол. Двамата със съпругата му Раиса разбиват установените стереотипи. Той, заради откровения си харизматичен характер. Тя - с непознатата дотогава елегантност, която внася в ролята на съветска първа дама.

Въпреки популярността си, за много руснаци Горбачов е човекът, позволил на съветската империя да се разпадне. Показателен за това е резултатът му от изборите за президент през 1996 г. - едва 0.5%. В следващите години той нерядко критикува Путин заради репресивната политика, която провежда.

На запад Горбачов е уважаван като велик държавник, носител на Нобелова награда за мир, който изигра решаваща роля да се сложи край на най-опасното противопоставяне на 20 век. Сегашният президент на Русия определи Горбачов като човек с огромно влияние върху хода на световната история. Своите оценки днес дадоха и много други световни лидери.

За генералния секретар на ООН – Антониу Гутериш, Горбачов е единствен по рода си държавник,  който промени хода на историята. Американският президент Джо Байдън определи неговите перестройка и гласност като действия на лидер, който има въображението да види, че различното бъдеше е възможно и куража да рискува цялата си кариера в името на това бъдеще. Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Михаил Горбачов е променил света към по-добро. А според френския президент - Еманюел Макрон - последният съветски лидер е човек на мира, чиито решения са павирали пътя на руснаците към свободата.

Горбачов: Конфронтацията между Запада и Русия крие колосална опасност

Реакции дойдоха и от българските дипломати. Според тях Михаил Горбачов е наложил нов тип  политическо поведение след години на  представяне на президента като мрачен и сериозен лидер. По думите им за първи път съпругата на съветския държавен глава е излязла от сянката му и е била официално показана.

Михаил Горбачов е първият съветски президент, когото светът вижда усмихнат.Такъв е и когато присъства на няколко събития на Атлантическия клуб у нас, спомня си бившият външен министър Соломон Паси.

„С него се общуваше лесно. Той не беше с вирнат нос, беше президент и Нобелов лауреат, какво ли не. Велик човек. Недооценен в родината си”, каза Паси.

За пръв път съпругата на съветския президент застава наравно до него и засиява със собствена светлина именно по времето на Горбачов, казва и бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.

„Горбачов никога не е бил популист. Той изведе съпругата си до себе си, показа я. И показа уважението към първата лейди”, заяви той.

Политиката на Горбачов е конкретна, докато наследникът му Елцин е популист, припомнят родните дипломати.

„Членството на България и в НАТО, и в Европейския съюз е възможност. Но тази възможност ние получихме в огромна степен благодарение на годините, в които Михаил Горбачов беше в Кремъл”, заяви Соломон Паси.

„Когато гледам от дистанцията на съвременните отношения между Русия и Европа, той е много по-близко до Петър Първи, защото поиска Русия да се развива в хармония с Европа, да бъде заедно”, каза Илиян Василев.

Срещите с Горбачов оставят дълбоки спомени и у бившия премиер Симеон Сакскобургготски. 

„Когато днес сутринта научих за кончината му, веднага си спомних за срещата ни тук през 2002 година, когато освен протоколните срещи в Министерски съвет, имаше и вечеря в Двореца Врана. Пазя добър спомен от разговорите с Горбачов.", съобщиха за NOVA от офиса на Сакскобургготски.

Михаил Горбачов: Москва и Вашингтон не бива да допускат нова „гореща война"

Путин към Горбачов за 90-годишния му юбилей: Вие сте деец, повлиял хода на световната история

Пет неща, които трябва да знаем за „Желязната завеса” (СНИМКИ)

28 г. от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.