Как мярката ще се усети в България

Европейската централна банка увеличи основния лихвен процент с нови 0,75 пункта. Увеличението е безпрецедентно. Само преди два месеца централните банкери предприеха първа стъпка за вдигане на нивата с половин процент. Така, заедно с днешното решение, лихвата вече достига до 1,25 на сто.

От Франкфурт съобщават, че целта е да се овладее инфлацията. Според финансисти по-високата лихва на ЕЦБ ще доведе до вдигане на лихвите и за кредитите, и за депозитите в България.

При кредитите, които тепърва ще се отпуснат, оскъпяването ще се види още тази есен. Лихвите по вече отпуснатите заеми ще се вдигнат от средата на 2023 година.

„Най-вероятно още есента ще видим първите банки, които леко ще повишат лихвите си при ипотечните и потребителските си кредити. Повечето банки ще се включат от началото на следващата година. Периодът на ниски лихви приключи. Те ще се вдигнат първо за новите кредити. По изтеглените това ще се случи, едва когато пазарните индекси, за които са вързани тези кредити - тръгнат нагоре. Този ефект, може би, ще се усети края на следващата година”, коментира кредитният експерт Тихомир Тошев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС