Новият крал идва у нас през 1998 г. и 2003 г.

Кралят на Великобритания Чарлз Трети е посещавал два пъти България. Тогава принц, той идва на визита в морската ни столица Варна на 14 март 2003 г. Това предизвиква огромен интерес в местната общност.

Според кореспондета на БНР Даниела Стойнова той пристига по обяд. "Беше посрещнат от кмета, областния управител и посланика ни във Великобритания. Имаше изключителни мерки за сигурност. Принцът посети Дома за безпризорни деца. Той прояви интерес да разговаря с децата, които изработваха къщички за птици и каза на едно от момченцата, че това е много интересно и когато той излиза в парка на двореца е много тихо и няма птици. На близките покриви имаше снайперисти, а времето беше лошо", спомня си тя.

Чарлз III заминава за Шотландия след посещение на парламента в Лондон

Според нея лимузината на принца спира в калта на чифлика Чукурово. Посрещат го с хляб и сол.

Мария Конакчиева от Френския културен институт от своя страна също има спомени от посещението на принц Чарлз през 1998 г. Тя разказва, че той пожелава да се поклони пред останките на негова роднина в Пловдив - княгиня Мария Луиза. "Той винаги имаше по-различно мнение от майка си. Сега обаче ще се промени. Чарлз е човек с трудно детство, единствен завършва Кеймбридж и то с отличие, но е искал да става актьор. Може би сега ще изиграе ролята на живота си, никога не би абдикирал. Майка му не оставяше пространство за него. Сега той ще трябва да се наложи. Първите му сблъсъци ще бъдат с премиера Лиз Тръс", разкрива тя. 

По думите й това, че премиерът придружава Чарлз на посещенията му е било немислимо при Елизабет. "Общността на нациите може да претърпи промени, Австралия отдавна иска да излезе", смята Конакчиева.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.