От днес столицата вече има още 8 почетни граждани

У нас православната църква почита паметта на мъчениците София и трите й дъщери- Вяра, Надежда и Любов. Имен ден имат всички носещи тези имена.

По традиция днес се отбелязва и Денят на София. Столицата празнува с различни събития  и концерти, които продължават и в този момент.

Въпреки дъжда стотици столичани дойдоха на парада на ретроавтомобилите в центъра на София.

Митко Тодоров пристига със своя мотоциклет, който след 56 години още е в движение.

Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

"Направени са само 15 хиляди бройки за инвалидите от Вората световна война. В момента живее в гараж с парно, така че всичко е окей. 2-3 пъти седмично децата ме преследват да ги возя по улиците, иначе когато имам време си се возя просто ей така за удоволствие", разказва той.

Сред най-малките фенове на ретро колите е 12-годишният Иван Беров.

"Всичко е класическо, не е ново, няма толкова много есктри и самият автомбил изглежда по-добре. Засега фаворитът ми е този Ролс Ройс", споделя той.

Празникът продължи и под земята - с циркови артисти, роботеатър и флашмоб.

Талантът си показа и световният шампион по лонгборд Павел Вълков. "Не е виждано досега някой да прави трикове в метрото и е много забавно. Супер щура идея. Хората се радват и е едно голямо парти", казва той.
Според Снежана това създава едно настроение. "Пътуването ми стана по-приятно от всякога, аз съм "за" младите хора", разкрива тя.

Уникални ретро автомобили омагьосаха софиянци (ВИДЕО+СНИМКИ)

Но редом с модерното изкуство, празникът премина и според традициите.

Гвардейският духов оркестър и тържествен водосвет на епископ Поликарп съпроводиха издигането на знамето на град София.

"Днес имам празник и с внучката ми дойдох да й покажа празника на София. Важно е да са запознати с библейските правила, за да ги спазват и да бъдат добри хора", призовава Надежда.

От днес столицата вече има още 8 почетни граждани, сред които и президентът Петър Стоянов.

"Думите на председателя ме успокоиха, когато каза, че София е "не само на софиянци, а на всички", си реках "ее, има място и за един пловдичанин да се нареди в редиците на почетните граждани на София", заяви Стоянов.

Посмъртно званието почетен гражданин на София получи и поетът и журналист Марин Бодаков.  

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.