Това каза в "Интервюто в Новините на NOVA" бившият военен министър

Дипломатът и бивш министър на отбраната Драгомир Заков гостува в „Интервюто в Новините на NOVA”. Той коментира войната в Украйна и може ли тя да бъде решена на дипломатическия фронт.

По думите му Европа по-скоро е реагирала правилно. „Нека на забравяме, че Европейският съюз направи някои стъпки, които бяха немислими преди 5 или 6 години”, допълни Заков като уточни, че визира санкциите.

„В някакъв момент от този конфликт ще има дипломатическа пауза и тя ще бъде създадена от самата Русия”, каза още дипломатът. Той обясни, че това означава край на бойните действия и старт на дипломатическите преговори, но уточни, че такъв развой невинаги означава край на конфликта. По думите на Заков войната е била избор на руския държавен глава.

„Виждаме доста сериозна ескалация на реториката, опит за връщане в някакъв вид на Съветския съюз, на някаква руска империя. Путин започва да се изживява като император в някакъв момент”, каза още бившият военен министър.

Заков направи анализ на това дали руският президент може да използва тактическо ядрено оръжие. „Руските тактически ядрени оръжия не са с толкова силен заряд. С една тяхна употреба ще се създаде може би едно локално замърсяване”, каза ексминистърът и подчерта, че Путин разчита много на силното психологическо въздействие, което подобен акт би имал.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.