Това съобщиха от Министерството на електронното управление

 Министерството на електронното управление ще предостави днес достъп до изходния код на машините за гласуване на политическите партии. Достъп ще получат формациите, които са регистрирани в публичния електронен регистър на ЦИК.

Предоставянето на достъпа до изходния код се случва за първи път, припомнят от министерството. 

С решение от 5 септември 2022 г. Централната избирателна комисия разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване. Това ще се извърши в контролирана и защитена среда в министерството, според изработени за целта правила, които описват всяка стъпка от процеса.

Предоставянето на достъп до изходния код на машините за гласуване е поредната стъпка на Министерството на електронното управление към прозрачността и честността на изборния процес, увериха от ведомството. 

На 19 септември в Министерството на електронното управление беше извършена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласуване – доверено изграждане на софтуера на устройствата и генериране на хеш кода.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА