Над 800 мълнии са паднали за по-малко от час

Близо 130 сигнала са получили аварийните екипи в София след бурята. Над 800 мълнии са паднали за по-малко от час. Една от тях уби трима младежи мигранти в центъра на града. Те застанали под дърво, за да се скрият от дъжда. Четвърто момче е прието в „Пирогов” с 20% изгаряния. Инцидентът предизвика истински хаос в движението в центъра.

Само бързата реакция на екипите на „Спешна помощ" е успяла да спаси живота на сирийския гражданин, ударен от мълния, заяви директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров.

„Оказват му първа помощ на място. Транспортират го навреме и в момента вече е при нас - с около 20% изгаряния на тялото, но адекватен”, обясни той.

Пациентът е без директна опасност за живота.

„Прекарал е нощта спокойно, няма данни за други травми, които да засягат жизненоважни функции. Смятаме, че ще се възстанови напълно”, каза още Димитров.

Мълния уби трима в София (ВИДЕО)

Когато сме на открито по време на буря, не трябва да стоим под дървета, добре е и да изключим телефона си и да не държим чадър, съветват експерти.

„Ако сме навън и няма къде да се скрием, търсим понижението на релефа, да не стърчим, да не сме ние най-високото място. Най-добре е да се държат глезените, а не да докосваме земята”, каза Симеон Матев.  

Пострадали са и някои емблематични сгради в столицата. Видео, качено във Facebook от Марио Маринов, показва как протича покривът на Централната поща, а на хората им се налага да изчакват реда си с чадър. Бурята в София засегна и Народния театър „Иван Вазов”. В сряда ще бъде направена оценка на щетите в сградата, която е паметник на културата.

Гръмотевичната буря свали „Когато гръм удари” от Народния театър

„Сформирахме четири екипа, впоследствие 7 на аварийна помощ и превенция. Бяха оповестени всички фирми, с които имаме договор, за да почистим шахтите и да ни помогнат с отводняването”, обясни Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

В момента няма затворена инфраструктура на територията на София, допълниха от общината.

„Имаше проблеми на Лъвов мост с помпите, тъй като не можеха да смогнат с водата. Имаше проблеми на „Стамболийски” с трамвайното трасе - отворихме шахти и почистихме”, допълни той. 

Почистването на щетите след пороя в София продължава.

Климатолог: Мощната буря в София беше необичайна за края на септември

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.