По думите му ако променим политиката си, можем да поискаме и ще получим помощ от НАТО

Ако променим политиката си, можем да поискаме и ще получим помощ от НАТО. Още през 2005 г. бюджетът за отбрана беше намален двойно. Да очакваш модернизация, когато бюджетът не стига за издръжка на армията, е несериозно. Това коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров за "Твоят ден".

"Не очаквах да имаме толкова голяма зависимост от Русия, тя е прекалено голяма. Покрай нея все повече отсъства от картата на ЕС поради липса на ясна позиция. Веднага след изборите политиците да заемат ясна позиция. Когато на българска територия се изгражда контингент, очевидно се допуска чуждо командване. Международната общност трябва ясно да се противопостави и да вземе мерки", смята той. 

Свинаров: Нинова е направила добри неща по време на своето управление

Според него след като има гарантиран газ за зимата трябва да продължим без "Газпром". "Чукаме на вратата, те не отварят. Рано или късно вероятно ще има арбитраж, всяка дума, казана от български политици, може да се тълкува в наша вреда", посочи Свинаров. И уточни, че една от причините за войната в Украйна е неприемането ѝ в НАТО.

"Путин влезе в Украйна без обявена война и воюва с Европа отново по този начин", подчерта бившият военен министър. 

По думите му България няма възможност да изгради армия, която да гарантира сигурността ѝ при война. "Едва ли бихме да си помислим и за 1/10 от 30% от БВП, които отиваха за отбрана преди 1989 г. Тогава имахме 150 000-на армия. Тези, които искат изграждани на въоръжени сили, няма да я използват за добро, тя трябва да в действие, за да се рентира нейното обслужване", заяви Свинаров. И изрази надежда, че ще бъде сформирано правителство с евроатлантическа насоченост.

Той призова за справка от Министерство на отбраната колко български военнослужещи са били на обучение в САЩ в последните 20 години и как са разположени на постови позиции в армията. И допълни, че призивите за увеличаване на бюджета за отбрана като част от БВП са резонни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.