Основните политически сили влязоха в сблъсък по темите - финанси, корупция и газ

Ще има ли ново коалиционно управление в България? Основните политически сили влязоха в сблъсък по темите - финанси, корупция и газ. На прага на изборите партиите вече отправят поглед какъв кабинет може да бъде формиран.

„Аз си представям, че всички партии с евроатлантическа ориентация в следващия кабинет ще се отнесат отговорно, ще спрат с клетвите.  Като изключим „Възраждане” ще направим всички компромиси, за да има кабинет”, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Евроатлантическа коалиция, в която участват ГЕРБ и ПП не е възможна”, заяви Асен Василев от „Продължаваме Промяната”.

„Или искаме скрити коалиции между ГЕРБ ДПС и потенциално „Възраждане”, или искаме да отключим потенциала на България”, каза Кирил Петков от ПП.

Основните опоненти за първата позиция според социолозите кръстосаха мнения и на тема финанси.

„Не виждам как ще използваме Асен или Кирил, на когото международните финансови институции писаха слаб . Дадоха ни дълг на 2 пъти по-високи лихва от Хърватия”, каза още Добрев.

„Лихвата по-дълга, който служебният кабинет взе, е същата като Дянков постигна, без да има криза”, контрира Асен Василев.

И се стигна до темата корупция.

„Продължават да казват, че ще се борят с корупцията, а са най-корумпираната партия”, допълни Добрев.

„Жълтите павета пред НС е поредната причина за това хората да излязат да гласуват. 17 милиона са дадени за този проект и по-лошо изпълнение не съм виждал”, коментира Петков.

На прага на зимата остават неяснотите и за доставките на газ.

„Целият газ който влиза в България минава през Кулата-Сидирокастро. Трябва да гледаме какво е добре за България, а не като г-н Борисов да подари 3 милиарда от нашите пари на г на г н Путин за тръбата”, каза още Василев.

„Защо не извадиха всичките далаверите по „Балкански поток”.  Целият газ, който влиза в България идва една точка и това е тръбата на „Балканско поток””, смята Добрев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.