Президентът беше домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на газовата връзка

"Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония по откриване на интерконектора. Това е полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето". Това заяви президентът Румен Радев на официалното откриване на интерконектора с Гърция, предад БГНЕС. 

"Спомням си нашите дискусии с Мицотакис и за ключовото сътрудничество между България и Гърция, което ще даде стабилност на региона. Това вече има своето изражение, наричаме го интерконектор. Няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с този проект, преодоляха се много административни пречки", каза Радев, който беше домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора в София. На церемонията присъстват председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и премиерът на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт (ОБЗОР)

"Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този тръбопровод на ново инженерно ниво. Интерконекторът вече решително променя енергийната карта на Европа – най-вече има реален поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа много надежден партньор, така че ще имаме връзка и с новия вертикален газопровод, като това ще ни свърже с множество други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова конекторът не е само структура, той е и символ на увеличаващият се потенциал на нашия регион и свързаност, които допринасят за съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия. България – на базата на тази стратегия, разраства капацитета на ПГХ „Чирен“, за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния.

Така демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Тя сериозно и бързо промени начина ни на мислене, затова високо ценим подкрепата на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, подкрепата на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса, допълни Радев.

Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни ресурси заедно, да разработваме нови технологии заедно, да градим нова инфраструктура заедно, и за произвеждаме заедно енергията на бъдещето.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС