Санкцията е наложена на фирмата-изпълнител след видео, качено в социалните мрежи

100 000 лева глоба за счупени жълти павета при ремонта в центъра на София. Санкцията е наложена на фирмата-изпълнител след видео, качено в социалните мрежи. На него се вижда как работник сцепва с чук няколко павета на две, за да ги намести в пътната настилка.

Става дума за новата отсечка, в която в момента се пренареждат паветата - около паметника на „Цар Освободител”.

От фирма „Трейс”, която отговаря за ремонта, обясниха за NOVA, че работниците са били инструктирани да не повреждат цели павета, а за реденето им да използват малки парчета от резерва на общината. След случая въпросният служител от кадрите вече е отстранен от обекта, а от фирмата се надяват случаят да е единичен. 

Напрежение около ремонта на жълтите павета пред НС (ОБЗОР)

Керамичните жълти павета са със статут на културна ценност. Така повреждането им е нарушение на Закона за културното наследство.

Видеото е качено в гражданската платформа „Спаси София”. На кадрите се вижда как работник чупи две жълти павета на по-малки части, за да подреди тесен участък от настилката.

„Неговото обяснение в случая е, че павето, което е било от долната страна, е било нарушено, счупено, просто записът се вижда от горната част, която е здрава”, обясни ръководителят на обекта Красимир Цоклинов.

От общината обаче виждат на кадрите унищожаване на напълно здраво паве, въпреки че на работниците са предоставени запаси от увредени по-малки парчета.

„В случая майсторът просто е трябвало да отиде на 10 метра и да си избере едно такова парче от паве, което през годините е счупено от натоварване от автомобили или други причини, имаме и такива парчета на склад. Имат и такива в обекта”, каза инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община.

Фирмата-изпълнител на обекта е със сертификат, който й дава право да ремонтира обекти с културна ценност, заявиха от общината.

„Всички работници би следвало да са инструктирани, да се контролират, независимо дали е събота и неделя. Абсолютно недопустимо е”, смята Джоргов.

От „Трейс Груп” твърдят, че всичките им работници предварително са обучени как да боравят с паветата.

„Забранено е и никога не им е било позволено да ги бият така с чук. Обяснявали сме, опитвали сме се да им го втълпим по някакъв начин в главите. Тук вече си е до съвест на самите хора. Надявам се да е единственият. Не сме виждали други”, каза Красимир Цоклинов.

„Рязани павета с флекс и чупени павета имаше още преди две седмици, когато първият път сигнализирахме за некачествения ремонт. Всеки може да се разходи и да види, че въобще не говорим за единични случаи на брутално счупени с чук павета”, заяви Борис Бонев.

От „Спаси, София” настояха сертификатът на фирмата за работа с културни ценности да бъде незабавно премахнат, а санкцията от 100 000 лева да се увеличи.

„Първо - общината е глобила фирмата с два пъти по-малка глоба от максимално възможната. И второ - това е глоба за увредено културно наследство, а не за некачествен ремонт. Там все още глоби няма и питаме докога”, заяви Борис Бонев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.