Статистика сочи, че продажбата на антидепресанти е скочила с 7 %

70% от хората с психични проблеми в България не получават никаква грижа. Според специалисти, депресията е третата причина за загуба на трудоспособност през 2008г.

По думите на д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, е увеличено търсенето на антидепресанти и други успокоителни. А процесът, който се наблюдава от години, е достигнал своят връх покрай пандемията.

„Правата на хората с психични заболявания винаги остават някъде незабелязани, може би, защото това са едни от най-тихите пациенти. Ние все още сме общество, което укорява болните си”, коментира д-р Петрова.

Арт терапия: Как месенето на хляб влияе върху стреса и самоувереността (ВИДЕО)

Според нея депресията е най-разпространеното отклонение. Тя от своя страна може да доведе до други психични заболявания.

„По данни, в България има около 500 психиатри, което прави един лекар психиатър на 15 000 души население. Безкрайно недостатъчно е”, допълни адвокатът по медицинско право.

Първите лекари, които се сблъскват с пациента, са личните лекари. Те обаче, не винаги могат да разпознаят симптомите на едно депресивно състояние.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.