Това коментира председателят на Комисията Иван Иванов

Няма да има поскъпване на парното,  ако цената на газа продължи да пада надолу. Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Прогнозата му за зимните месеци у нас е положителна, като очаква ново поевтиняване още през ноември.

„Поне за месец ноември считам, че цената ще бъде по-ниска от тази, която беше за месец октомври. Ако не сте забравили за октомври намаля със 120 лв. - от 333 на 233. АКО не се случи нещо изключително извънредно в международен план, не в България, цената за месец ноември ще падне и под 233 лв.”, каза Иванов.

Председателят на ЕК: Трябва да има таван на цените на природния газ

По думите му хранилищата в Европа са пълни близо 90 процента, нашето, в „Чирен” вече е пълно на 77 процента. Иванов коментира и предложението за таван на цената на газа в Европа.

„Това няма да бъде решение, което ще се вземе в България, но при всички положения, ако то се вземе от лидерите на ЕС, ще бъде в полза на гражданите”, коментира още председателят на КЕВР.

Изпълнителният директор  на Електроенергийния системен оператор обаче  предупреди, че ако не се предприемат инвестиции в електроенергийната система, България може да се окаже на тъмно. Причината -  претоварване на мрежата.

„Прекомерното развитие на възобновяемите мощности, без едновременно с тях да бъдат развивани базови мощности и системи за съхранени със сигурност ще доведе до едни такива рискове в бъдеще време”, каза Ангелин Цачев,изп. директор на ЕСО.

Темата беше коментирана на  Кръгла маса със световни енергийни експерти, която се проведе  в София. 

Колко дни трябва да работим, за да платим сметките си за отопление (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА