Националния метеорологичен институт води статистика от 1858 г.

Падналите в четвъртък дъждове в Сидни бяха достатъчно, за да направят така, че общото количество на валежите за тази година в града официално да бъде обявено за рекордно, предаде ДПА.

Между 09:00 (22:00 ч. по Гринуич) и 12:30 ч. в четвъртък местна метеорологична станция отчете валежни количества от над 27 милиметра, с което общото количество на дъждовете за годината към 13:10 ч. местно време днес на 2199,8 мм, съобщиха австралийски медии.

Предишният годишен рекорд е от 1950 г., когато са измерени 2194 милиметра дъжд, отбелязва агенция Острелиън Асошиейтед прес (ААП), като се позова на Австралийската метеорологична служба.

Ураганът „Иън” потопи Флорида (СНИМКИ)

До края на годината се очакват още силни валежи. За района на източния австралийски щат Нов Южен Уелс са в сила редица предупреждения за опасност от наводнения, включително за известната с винопроизводството долина Хънтър и за района на Сидни.

Щатските служби за реакция при бедствия и аварии предупредиха, че в някои части на Нов Южен Уелс се очаква само за дни да бъдат достигнати валежни количества, които обикновено падат за цял месец.

Източното крайбрежие на Австралия на няколко пъти по-рано през годината пострада от проливни дъждове и наводнения. В началото на юли придошлите води в някои части на Сидни достигнаха ниво от няколко метра.

Европейската комисия: Сушата в Европа е най-тежката от поне 500 години

Преди това през март също имаше тежки наводнения, от които пострадаха отново районът на Сидни, както и обширни части от щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. Тогава над Сидни валя непрестанно в продължение на повече от две седмици.

Тогава метеоролозите определиха падналите валежни количества като най-големите за началото на която и да е година, откакто започва да се води статистика за това през 1858 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА