Най-влошаващите се региони са вече засегнатите от пролетната суша

Сушата в Европа "изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам", обяви днес Европейската комисия, цитирана от ДПА. "Това, разбира се, е само първа оценка и трябва да го потвърдим с окончателни данни в края на сезона", коментира говорителят на комисията Йоханес Барке, позовавайки се на изследване, публикувано в понеделник.

Сушата в Европа разкри останките на немски военни кораби по река Дунав (ВИДЕО)

Заради сушата в редица реки в Европа се появиха „камъните на глада“ (ВИДЕО)

В доклад на Съвместния изследователски център на Комисията се казва, че към 10 август 47 процента от територията на Европа е достигнала ниво на предупреждение за суша, докато 17 процента от изследваните региони са в пълна тревога.

Великобритания обяви ограничения в най-засегнатите от сушата райони

Оскъдните дъждове и редица горещи вълни от май нататък повлияха на речните зауствания и водните нива в цяла Европа. Намалените водни обеми също се отразиха неблагоприятно на енергийния сектор както за водноелектрическото производство, така и за охладителните системи на други електроцентрали.

След невиждана суша:Плаж се появи в най-голямото езеро в Италия (ВИДЕО)

Сушата е намалила значително добивите за реколтата от летни култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът, споделиха изследователите. "Почвената влага и растителният стрес са силно засегнати", се съобщава в доклада, като се изброяват над дузина страни, в които опасността от суша нараства, включително Германия, Франция и Великобритания. "Останалата част от Европа, която вече е засегната, поддържа стабилни силно-сухи условия", се казва още в съобщението.

Сушата във Великобритания - видима и от Космоса (ВИДЕО)

Тонове мъртва риба извадиха от пресъхнало езеро във Франция

Река във Франция е неузнаваема след ниските нива на валежи в района. (ВИДЕО)

От доклада става ясно, че регионите, където условията се влошават най-много, са тези, които вече са били засегнати от сушата през пролетта на 2022 г. - например Северна Италия, Югоизточна Франция и някои райони в Унгария и Румъния. Изследователите прогнозират, че до ноември в западния евро-средиземноморски регион вероятно ще има по-топли и по-сухи условия от нормалното.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА