"Ние не сме се заклели за народни представители. Самият ред, по който това се случва това, е несериозен”, категоричен е той

Решението Елеонора Митрофанова да не присъства на откриването на 48-ото НС е взето от администрацията на парламента, а не от депутатите, защото не сме положили клетва. Самият ред, по който е взето то, е несериозен. Това мнение изрази в ефира на „Твоят ден” по NOVA News Явор Божанков от БСП по повод решението на парламентарно представените партии в 48-ото НС да не поканят Елеонора Митрофанова и посланика на Беларус у нас на  откриването на парламентарната сесия.

"Това решение е опит на Борисов и заблуждаваща маневра, която цели да създаде по неговите думи „някаква евроатлантическа коалиция”. Много пъти съм казвал, е Борисов не е евроатлантик, тъй като носи основната отговорност за неуспешния проект „Турски поток”. Интересна е неговата метаморфоза да опита да направи това обединение и всеки ден има нова. В четвъртък беше това с посланика,  после беше тази идея със Зеленски. Всеки ден той свиква другите партии все едно са му крепостни селяни", подчерта той. 

По думите му БСП е възразил, защото „не искаме да участваме политически в цирковете на Борисов”. „Има институционален ред. Не може администрация в НС, защото ние не сме се заклели като депутати, да вземе подобно решение. Това решение в момента е взето от администрацията на НС. Ако България иска да отзове посланик, има съответен ред – министър, МС по конкретен повод. Самият ред, по който това се случва това, е несериозен”, подчерта Божанков.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.