Със случая се заеха от ДАНС и ГДБОП

Хакерска група удари сайтовете на президентството и редица други правителствени страници. Като причина от KillNet посочват “посегателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна”.

Главният прокурор обяви: Атаките идват от руския град Магнитогорск, а техен обект  не е просто президентството, а българската държава.

Със случая се заеха от ДАНС и главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. От Министерството на електронното управление обявиха, че подобни атаки са ежедневие.

Масирана хакерска атака към сайта на Президентството

Началото на хакерската атака беше преди обед, когато сайтът на президентството се оказа недостъпен. Страницата беше възстановена, а за опита за пробива отговорност поеха руската група KillNet. 

“Всички силови институции в България, внимавайте!  За предателство към Русия! Заради вашата поддръжка към украинската диктатура и развитието на нацизма с помощта на вашите оръжия вие влизате в нашия списък с врагове”, написаха от групата. 

От президентството информираха, че става въпрос на масирана DDоS атака, свързана със забавяне или ограничаване на достъпа до сайта. Самосезира се и Софийска градска прокуратура, която възложи проверка на ДАНС и ГДБОП. А главният прокурор видя в действията на хакерите атака срещу държавата.

Гешев: Хакерските атаки идват от руския град Магнитогорск

“Тук не е подложена на хакерска атака институцията “президентство” и сайта на президентството. Обект на атака е българската държава и то българската държава като част от европейското семейство. Защото обект на тези хакерски атаки са множество министерства”, коментира Гешев.

Вече е ясно, че атаката е дошла от руския град Магнитогорск. 

“Дали е едно лице хакер, дали е държавна структура или ведомство, или някой си играе, което не е реалистично, това ще установим в хода на разследването. Надявам се да успеем да установим и конкретните лица, откъдето се прави опит за дестабилизиране на нашата държава”, каза Борислав Сарафов – зам.-главен прокурор.

От Министерството на електронното управление обясниха, че екипите по киберсигурност, работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака.

Валентин Радев: Постоянно се подобряваме в киберсигурността, ще се справим с руските хакери

Подобна масирана атака имаше по време на местния вот през есента на 2015 г. Тогава сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear. 

Бившият вътрешен министър Валентин Радев отчете напредъка на службите през тези години.

“Ние постоянно се подобряваме в тази област. В МВР и ГДБОП има структури, които се борят с такива хакери”, коментира бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Преди дни сайтовете на 15 летища в Щатите спряха работа, а за извършители се обявиха отново KillNet.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.