Министърът на финансите е на изслушване в парламента

Първо заседание по същество в Народното събрание. Депутатите изслушват финансовия министър за състоянието на хазната и за вариантите за бюджет за догодина. Росица Велкова съобщи на депутатите, че са подготвени три варианта на бюджета, но пред тях е представен само базовият проект, който включва същите мерки, които са и към този момент. Но без увеличаване на минималната заплата от началото на следващата година, но скок на пенсиите с 12 процента по Швейцарското правило. Заложен е и дефицит от 6,6 процента и инфлация от 6,4 на сто. Препоръките на Финансовото министерство са за ограничаване на разходите.

„Базовият вариант е при непроменени политики. Запазва се действието на приетите политики и нормативни актове. В приходната част са запазени въведените с актуализацията данъчни облекчения - запазване на намалена ДДС ставка за централно отопление на природен газ, запазване на нулева ставка за хляб и брашно и др.”, уточни Велкова.

Още в началото на изслушването БСП се обявиха против част от вариантите за проектобюджет на служебния  кабинет. „От това, което анонсира служебният кабинет, сме притеснени от единия вариант, в който се орязват социални плащания за нас. В следващите тежки месеци е важно да има подкрепа за хората”, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Вторият въпрос дойде от ГЕРБ, които се усъмниха, че ще успеем да влезем в еврозоната на планираната дата 2024 година с предвидения бюджет.

„Притеснителна е информацията която изнасяте и ще доведат до дефицита 6,6 процента от БВП. За мен отговорът е ясен. Дали считате че това ще попречи на България за влизане в еврозоната?” Попита Александър Иванов, ГЕРБ.

А от „Продължаваме промяната” се усъмниха в прогнозата за ръста на БВП. „На какво се дължи Вашата драстично занижена прогноза? В началото на годината е 5 процента, а на МВФ е 3,9 на сто за цялата година”, посочи Андрей Гюров от ПП.

„Не считам, че прогнозата ни е подценена. Използвали сме данни на 14 институции. Средната стойност е 2,8 на сто”, заяви Велкова.

По думите на служебния министър се очаква преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи с около 250 млн. лева.

„Очакваме през декември да постъпят 2,6 млрд. лева от първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Подали сме искането с изпълнени всички мерки и в момента нашето искане се разглежда в Европейската комисия“, съобщи Велкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.