Каква е причината за забавянето?

Ново напрежение в карловските села. Втори месец жителите не са получили нито стотинка от събраните дарения.

Парите от дарителската сметка за възстановяване на пострадалите къщи в Каравелово все още не са разпределени. Притиснати от зимата и изключително затрудненото си състояние, жителите излязоха на протест. „Ние не сме получили нито една стотинка от дарителската сметка. Единствената помощ, която сме получили, това е еднократната помощ от 375 лева. Немалко средства се събраха, които средства вече два месеца и половина не могат да бъдат разпределени. Правят се последователни опити, комисии, критерии”, каза Ани Иванова.

Един милион и 600 хиляди лева са събраните по дарителската сметка на община Карлово. Очаква се утре Общинският съвет да разпредели средствата на 396 семейства и в четирите засегнати села. Най-много пари ще получат хората, чиито къщи са напълно разрушени.

„Утре ще стане ясно по колко пари ще получат хората, чийто домове бяха унищожени. Наложи се да направим повторен оглед на имотите и това забави разпределянето на средствата”, каза в ефира на „Здравей, България” кметът на Каравелово Славка Червенкова.

„Те ще вземат по 16 655 лева. Втората група са 15 жилища, които са с конструктивни нарушения, които обаче могат да бъдат укрепени. Те ще вземат по 7 994 лева. Третата група са най-много. Те са 188 жилища с наводнени етажи, унищожена покъщнина, които ще  вземат 5 660 лева”, заяви зам.-кметът на Община Карлово Николай Цветков. Хората ще могат да получат парите единствено по банков път, за което трябва да разкрият сметки.

След потопа Каравелово може да загуби и единствената си детска градина. „Разбирам исканията на хората, които са пострадали от бедствието. Децата ще бъдат в друга детска градина до възстановяване на сградата или до построяването на нова”, уточни зам.-кметът на Каравелово Антон Минев.

Назначена е експертна комисия, която ще обследва сградата и ще реши съдбата й. Единият вариант е да бъде съборена. Според зам.-кмета на Община Карлово Антон Минев другият вариант е да бъде построена нова сграда в регулирания поземлен имот.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.