Планира се застрояване на 81 декара в сърцето на парк „Отдих и култура”

Протест пред Общинския съвет в Пловдив. Десетки недоволни окупираха сградата на местния парламент. Причината е задаващото се мощно строителство в един от най-посещаваните паркове в града, който е до Гребната база. 

Планира се застрояване на 81 декара в сърцето на парк „Отдих и култура” с триетажни жилищни кооперации.

Съдбата на парка ще се реши днес. Местният парламент трябва да гласува изменение на Общия устройствен план. Според гражданите той обрича парка да бъде унищожен.

30% от най-големият парк на Пловдив „Отдих и култура” ще бъде изсечен и застроен. Това е заложено в изменението на Общия устройствен план на града, който предстои днес да бъде гласуван на сесията на местния парламент. Протестиращите настояват той да не бъде приеман.

„Това е престъпление срещу обществения интерес. Това е 81 декара парк, който се дава за застрояване. Това не може да бъде позволено. Това са белите дробове на Пловдив, които ще бъдат изсечени”, заяви Павел Начев.

„Идвам на протеста с детето, защото паркът е важен за нас и бихме искали да продължим да се разхождаме в него”, казва Мария Иванова.

„Дойдох на този протест с кучето, защото редовно го разхождам в парка зад Розариума и винаги съм се чудила защо не се поддържа този парк”, казва Златимира Тодорова.

Паркът до Гребната база е най-посещаваният. Съществува от 70 години и в него са засадени множество екзотични дървесни видове. Поставени са пейки, изградени са алеи, но според протестиращите умишлено с години не се поддържа от общината, за да бъде теренът застроен от инвеститори.

„Узаконяване на кражба на парк от граждани, който парк е бил от десетилетия със свободен достъп, страхотен парк, а сега застроен. Не бива да го допуснем”, каза Величка Пачедвжиева.

„Ние да защитаваме нашата собственост от схеми и далавери, от фирми, които не са дали и един лев, за да ги имат тези парцели, просто безобразие. Това означава, че там е позволено да се застроява почти всичко - жилищни сгради, хотели, обслужващи, офис сгради, поредните бетонни мастодонти”, каза адвокат Тони Стойчева.

След като спорната точка не беше оттеглена от дневния ред, в залата се стигна до напрежение.

Общината твърди, че от 20-години имотът е частна собственост. И собственикът има право да изсече гористата местност.

„Теренът е частна собственост от 2001 година и по статут там собственикът е заявил да бъде изграден увеселителен парк. Ние това, което може да направим, е да го накараме да запази 70 % от високата зелена растителност. Може да строи, но само сгради към увеселителния парк”, заяви Димитър Ахрянов, главен архитект на Община Пловдив.

Междувременно на заседанието на общинския съвет се стигна и до скандал. БСП-Пловдив се разграничи от действията на собствените си общински съветници. Това стана с декларация до местния парламент. В нея се казва, че групата на автентична лява БСП подкрепя с действията си знаков пловдивски олигарх. Скандалът идва след като съветниците настояха акциите на Варна в Панаира да отидат в ръцете на Георги Гергов и той да притежава 79% от него. Предложението беше отхвърлено.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.