На 7 декември дясната партия навърши Христова възраст

На 7 декември се навършиха 33 години от създаването на СДС. Какво се случи със синята идея и защо на Христова възраст дясната партия се оказа без дом?

Зам.-председателят на СДС до юли 1991 г. Петко Симеонов не крие, че много членове на БКП са участвали в сформирането на опозицията в края на 80-те години.

„На 3-ти ноември направихме това шествие и когато стигнахме площада пред църквата „Александър Невски” започнаха да бият камбаните и хората се разплакаха. Казаха: „Свърши се”. Хората си помислиха, че се е свършило, а не се беше започнало още”, спомня си Петър Берон, който е председател на СДС до декември 1990 г. Категоричен е, че никога не е бил служител на Държавна сигурност.

Избират нови европрокурори

Настоящият председател Румен Христов пък е един от основателите на СДС в община Студентска. Коментира факта, че сградата, в която партията му се помещаваше доскоро, беше дадена на Европейската прокуратура у нас. „Сега сме бездомни. Мъчно ми е. Тази сграда беше храм на демокрацията, сега е храм на разрухата, защото има нужда от спешен ремонт”, каза Христов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.