Десетки сънародници останаха без дом

Започна събарянето на блока, обитаван от българи в столицата на Албания - Тирана. Вчера сънародниците ни помолиха властите у нас за спешно съдействие. Десетки семейства остават на улицата, след решение на албанските власти да съборят сградата.

Причината е, че е опасна за живеене.

Рано тази сутрин българските граждани са изведени от жилищата им. Това се случва само седмица след като от общината пращат известие, че блокът им трябва да се разруши, тъй като е негоден за живеене след земетресението през 2019-та.

„Идва полицията и със сила ни изкарва от дома ни. И сега сме тук отвън”, каза Рефик.

Негов съсед – Сокол, обясни: „Имам само това, с което съм облечен, нямам нищо друго”.

Хората твърдят, че не са им позволили да приберат личните си вещи. Гентиан Коли каза: „Дори родителите ми бяха вътре в сградата, когато започна срутването. Нямахме време снимките от стената да си вземем”.

Гентиан успява да настани възрастните си и болни родители в квартира. Снимките на предците му обаче остават под руините.

Българите продължават да са категорични, че блокът им не е опасен и имат становище на експерти. Действията по събарянето започват само няколко часа преди заседание в съда, на което се гледа жалбата на българските граждани срещу - по думите им – „грубото нарушаване на правото им на собственост”.

Гентиан Коли заяви: „Съдът реши да не уважи иска тъй като вече срутването е започнало и всъщност обектът е в такова състояние негоден, че няма обект. Ние ще обжалваме това решение и тук в Албания, но ще подадем и жалба в Европейския съд за правата на човека”.

От външното ни министерство заявиха за NOVA, че вчера службата ни в Тирана е помолил за отлагане на събарянето, но е получила отказ. Очаква се посолството ни да връчи нота с искане за информация защо се е стигнало до принудителното извеждане на хората.

А преди дни президентът Румен Радев е изпратил писмо до албанския си колега по казуса.

Български преселници в Албания остават на улицата посред зима (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.