Българският патриарх Неофит пожела всеопрощаващата божия любов да бъде с всички нас

Християнският свят се готви да посрещне Рождество Христово. А българският патриарх Неофит пожела - всеопрощаващата божия любов да бъде с всички нас.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В очакване на Рождество, семействата се събират заедно. На бъдни вечер сядаме край трапезата, за да спазим старите традиции и обичаи. Днешната вечеря е свързана с топлината и уюта на семейното огнище. Тя носи много поверия и тълкувания какво ни чака в следващите 12 месеца.

Богослуженията за празника започнаха от рано тази сутрин.

Според преданието на 24 декември завършват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден. А звезда в небето над Витлеем изгрява на Бъдни вечер, за да съобщи, че скоро на света ще се роди Господният син.

В патриаршеската катедрала вече приключи „Велика вечерня" - бдението се нарича така само когато Рождество Христово се пада в Неделя. На службата не присъства патриарх Неофит. Очаква се той да поведе литургията утре.

Докато храмът е пълен на най-светлите празници, надежда има, казва Мария. Научила го е от най-големия дарител на „Александър Невски” и неин приятел - дядо Добри.

„Дядо Добри, който стоеше тук, казваше „милостта е голяма". Радваше се много на хората”, каза Мария.   

Молитвата не трябва да звучи само на празници, напомня ни Николай.

„По време на молитвата ти се просвещаваш, разумът ти се просвещава, идват ти решения на проблеми, идват ти идеи за нещо по-добро”, каза той.

 „Самият Христос казва „Елате при мен всички обременени и аз ще ви успокоя. И ето аз ще бъда с вас през всички дни, докато свърши светът”, каза доц. Димитър Димитров, брат на патриарх Неофит.

Вече повече от 40 години той е диригент на църковния хор в Патриаршеската катедрала.

В навечерието на Рождество доц. Димитров призова да се извисим над материята.

„Бог да дава здраве преди всичко. Без него сме за никъде. Така, че да се молим за това, което не се купува с пари”, каза още доцентът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.