Патриарх Неофит оглави Василиевата Света литургия

Християнският свят празнува раждането на Божия син. Храмовете се изпълниха с вярващи, в очакване на Рождество, а хората по целия свят се помолиха за здраве, щастие и успех. Патриарх Неофит оглави Василиевата Света литургия и благослови българския народ. Акцент в словото му беше да търсим и високо да ценим мира.

„Нека светлината, мирът и съвършената любов, донесени с раждането на Христа да бъдат с всички нас. И Божественият Младенец да ни дарува благодатта си. Бог ни се открива по най-непосредствен начин в нашия ближен, в човека до нас, който търси и жадува любов и милосърдие”, заяви Негово Светейшество.

На празничната литургия: Патриарх Неофит благослови вярващите за Рождество (ВИДЕО+СНИМКИ)

В посланието си към българите Патриарх Неофит напомни, че докато светът е разкъсван от противоречия и военни конфликти единствена истинска надежда е в нашата вяра.

„Напоследък изгубихме вярата. Но има надежда. Надеждата крепи”, сподели Мери Кирилова, посетила храма.

„Трябва човек да се осланя, да има вяра, да знае, че не е сам на този свят”, смята Тодор Коюмджиев, друг вярващ.

Днес изречените пожелания бяха към ближните - познати и непознати.

„Искам всички хора да са здрави, защото ни застигнаха много болести”, сподели Недка.

„Нека светлината на Рождеството да ни показва наистина смирението, важните и ценни неща. Повече да се вглеждаме в децата. Те са най-важни и всичко, което правим по пътя си, трябва да го правим за тях”, заяви актрисата Елена Петрова.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.