Налозите върху алкохола във Великобритания се променят всяка година

Великобритания замразява данъците върху алкохола поне до август 2023 г., съобщи миналата седмица в парламента финансовият секретар на министерството на финансите Джеймс Картлидж, цитиран от Би Би Си.

Решението отменя обявената преди два месеца мярка от финансовия министър Джереми Хънт за частично връщане на повишените такси върху алкохола. "Разбираме, че бизнесът изпитва трудности и несигурност заради ръста на цените на енергията и инфлацията и трябва да вземем това предвид," заяви Картлидж.

Покачването на данъците би добавило 7 пенса върху всяка пинта бира и 38 пенса върху бутилка вино. Още през август Хънт посочи, че данъците върху алкохола трябва да се покачат и повтори това си становище през октомври вече като финансов министър. Производителите на уиски изразиха недоволство и обявиха, че покачването би оскъпило продуктите им средно с 12 на сто, или с по 1,35 лира на бутилка.

Устройство помага за изтрезняване

Данъкът върху алкохола във Великобритания се променя всяка година, за да бъде в тон с инфлацията, но от 2013 г. досега ежегодно или е намаляван, или е замразяван, посочва Би Би Си. Сега министерството го замразява до август 2023 г., когато в сила трябва да влезе нова система за изчисляване на данъците върху алкохола.

Тя предвижда намален данък за всички напитки със съдържание на алкохол под 8,5 на сто, както и плосък данък от 12,5 на сто за вината с алкохолно съдържание между 11,5 и 14,5 на сто. Новите данъци трябва да са в сила от 1 август 2023 до 1 февруари 2025 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: СВЕТОСЛАВ СТЕФАНОВ, БТА