Причината - липса на средства

Стефановден е! Християнската църква почита първия великомъченик Свети Стефан. Във всички храмове у нас бяха отслужени тържествени литургии.

В София единствената църква, носеща името на светеца, не е достроена вече над две десетилетия. Причината - липса на средства.

По проект храмът „Св. Стефан” трябва да е най-големият в столицата след катедралата „Александър Невски”. Сега службите се провеждат в камбанарията на храма.

„Пречка е, хората трудно се събират, особено на по-големи празници. Но засега така ще караме”, казва отец Васил.

А за да не стане пожар, свещите се палят отвън - в специално пригодена за това постройка. В нея обаче не могат да влязат едновременно повече от петима вярващи. 

В същото време храмът е единствен в района, в който живеят около 200 000 души.

Отец Васил се надява с DMS кампания да бъдат събрани нужните средства, които възлизат на няколко милиона лева. 

„Проектът е огромен, храмът е огромен. Материалите поскъпват двойно, тройно. Трябват ни средства”, казва отец Васил.

„Борим се, дай Боже да се случат нещата. В момента сме на кота нула, отлята е плочата, направен е олтарът. Предстои тепърва изграждането нагоре”, обясни още той.

Теренът е един декар. Църквата ще побира над хиляда вярващи. Идеята е мястото да е и духовен център.

„Това ниво, което е под нас ще е енорийски център. Тук ще има за децата да се обучават, неделно училище за възрастните, баптистериум какъвто няма по рода си в София. Духовни беседи. Църковно обществото, което да чувства храма като свой дом”, обясни архитект Цветанка Расолкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.