Прогнозата сочи, че икономиките на 20-те държави от валутния съюз ще отбележат ръст от 0,6 на сто тази година

Еврозоната няма да изпадне в рецесия, според последните прогнози на "Голдман Сакс". Според експертите икономиките на 20-те държави от валутния съюз ще отбележат ръст от 0,6 на сто тази година, а инфлацията ще достигне до 3,25 % в края на годината.

Кои стоки в еврозоната са поскъпнали най-много през декември

За разлика от предишната прогноза за спад на икономиката в еврозоната от 0,1 на сто, сега икономистите прогнозират ръст от 0,6 %. Намаляването на цените на горивата ще се отрази и върху стоките, което ще доведе до успокояване на индекса при тези групи стоки. При услугите обаче натискът ще остане, тъй като се покачва цената на труда заради стегнатия пазар на труда, коментират още експертите.

Според тях в края на годината ще видим инфлация от 3,25%. Те прогнозират две лихвени повишения на основните лихви с 50 базисни пункта през февруари и март. След това през май Европейската централна банка ще прибегне до едно финално покачване от 25 базисни пункта, смятат още от "Голдман Сакс".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР