Това научи NOVA

Разменените бебета в „Шейново” вече са при биологичните си родители. Бебетата днес навършват точно четири месеца. 

"Церемонията по размяната на децата стана в 11 часа в град София. Беше много вълнуващо. Все пак това е единственият известен за България случай. Двете майки бяха много развълнувани и колкото и да се твърдеше по медиите, че имат някакъв конфликт помежду си, се оказа, че това не е така", разказа адвокат Стоян Стойков, представляващ едната от майките.

По думите му по доброволното предаване на децата се работи от повече от три седмици. "Правните възможности не бяха изчерпани, но решихме да го направим по моралния или по-скоро - по житейския начин между страните, за да може да се стигне до този щастлив изход за двете семейства", допълни той. 

Адвокат Стойков бе категоричен, че е имало абсолютно съдействие и от двете страни за замяната. 

Здравният министър Асен Меджидиев потвърди, че децата са били върнати на биологичните им родители. „Изключително щастлив съм, че този проблем е решен”, каза министърът. Той обаче не уточни дали това се е случило с извънсъдебно споразумение, или не.

"Информацията, че бебета са при семействата си, я имам от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", която извърши проверката по случая", посочи здравният министър. 

За случая стана ясно в края на декември, а от болницата потвърдиха, че е станала грешка в родилното отделение. Директорът на “Шейново” обяви, че новородените са били разменени веднага след раждането, още при първото им даване на майките. ДНК тестове доказаха окончателно кое бебе на кое семейство е. 

Очаква се следващата седмица двете семейства да предявят искове към болница „Шейново” за обезщетения. Това съобщи за NOVA адвокатът на лечебното заведение.

От „Шейново” са предложили размяната на децата да стане при тях, но са срещнали отказ.

А завеждащата неонатологичното отделение на болницата - д-р Донка Узунова, сподели, че е почувства облекчение, след като е разбрала новината за размяната.

„Официално заявени претенции нямаме. Няма да скрия от вас, че обсъждахме такава възможност на срещата, която проведохме с адвокатите на двете семейства”, заяви Вили Костадинова, адвокат на САГБАЛ „Шейново”.

„За да се постигне споразумение, за да се реши спорът извънсъдебно, е необходимо да има съгласие на Столична община, която е принципал на болница „Шейново”.  Днес разговарях и с двамата колеги, които представляват и двете семейства и помолих да пуснат в болницата, в деловодството, претенциите с размера, който претендират, така че очакваме началото на следващата седмица да ги имаме официално заявени”, заяви още адвокат Костадинова.

„Независимо от негативните страни на ситуацията, независимо от тежестта - емоционалната и служебната, която всички изпитахме, облекчението е на лице и съчувствието ни сега преминава в най-добри пожелания към двете семейства. Надяваме се да намерят сили в себе си да се справят с подобна ситуация. Съществува едно чувство, че не си свършил нещо, както трябва или че е можело по-добре да го свършиш в определен етап от работата си. То скоро няма да премине и не трябва да преминава, защото ще ни подобри дейността занапред”, каза д-р Донка Узунова, завеждащ отделението по неоанатология.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.