Това съобщи за NOVA адвокатът на лечебното заведение

Очаква се следващата седмица двете семейства да предявят искове към болница „Шейново” за обезщетения. Това съобщи за NOVA адвокатът на лечебното заведение. Тогава ще стане ясен и размерът на исковете. А последната дума дали ще се стигне до съд, или извънсъдебно споразумение, ще има Столична община, тъй като е принципал на болницата.

Миналата седмица от „Шейново” са предложили размяната на децата да стане при тях, а самите бебета да бъдат прегледани от медиците в болницата. Идеята обаче не е била приета.

А завеждащата неонатологията на болницата - д-р Донка Узунова, сподели, че въпреки развръзката тя и колегите й ще продължат да изпитват чувство за вина за случилото се.

САМО ПО NOVA: За първи път говори втората майка с разменено бебе в "Шейново" (ВИДЕО)

Лекарката, която първа научи за съмненията на едната майка, че детето й може да е разменено и която лично съобщи на другата майка, че гледа чуждо дете, днес въздъхна с облекчение.

„Това беше целта ми още откакто разбрах за случая. Всичко, което се изискваше от мен да направя и направих, беше точно с тази идея. Независимо от тежестта - емоционалната и служебната, облекчението е на лице и съчувствието ни сега преминава в най-добри пожелания към двете семейства. Надяваме се да намерят сили в себе си да се справят с подобна ситуация”, заяви д-р Донка Узунова.

Тя се надява, че двете майки и децата им ще поддържат връзка в бъдеще.

„Това им пожелавам. Всички сме чели подобни ситуации в световен мащаб. Те ще решат как да постъпят, но винаги трябва да се изхожда от гледна точка добруването на дечицата”, каза д-р Узунова.

Първоначално от Шейново са пожелали размяната да стане именно при тях. Но са срещнали отказ. 

„Предложихме, ако желаят да им съдействаме, за да бъдат разменени бебенцата на територията на болницата. Те имаха желание да се извършат евентуално медицински прегледи”, заяви адвокатката на болницата Вили Костадинова.

На среща с адвокатите на семействата е обсъждано и предявяване на финансови претенции към лечебното заведение.

„Днес разговарях и с двамата колеги и помолих да пуснат в болницата, в деловодството, претенциите с размера, който претендират, така че очакваме началото на следващата седмица да ги имаме официално заявени”, заяви адвокат Костадинова.

За да се постигне споразумение и спорът да се реши извън съда, е необходимо съгласието на Столична община, която е принципал на болницата, заяви адвокат Костадинова. Но от общината заявиха за NOVA, че ще изчакат разследването да приключи преди да се намесят. 

Независимо какъв ще е развоят на събитията д-р Узунова и колегите й твърдят, че усещането за вина, ще ги съпътства дълго.

„Съществува едно чувство, че не си свършил нещо, както трябва, или че е можело по-добре да го свършиш в определен етап от работата си. То скоро няма да премине и не трябва да преминава, защото ще ни подобри дейността занапред”, каза д-р Донка Узунова.

Стъпки за подобряване на дейността в АГ отделенията обяви и здравният министър.

„Събрахме ръководителите на всички родилни звена от страната по повод стандартите за родилна помощ, разгледа се оптимизацията и правилата точно за този процес при предаването на децата. От раждането до изписването”, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев.

А след проверката на агенция „Медицински надзор” в „Шейново” са наложени дисциплинарни наказания на трима служители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.