Това е последният шанс за съставяне на кабинет в 48-ото НС

БСП ще получи третия мандат за съставяне на правителство, реши президентът. В 10 ч. в понеделник представители на партията трябва да отидат на „Дондуков” 2, за да получат папката с проучвателния мандат от Румен Радев.

Левицата е последната партия, на която в 48-ото Народно събрание се пада нелеката задача да търси подкрепа за редовно правителство. Ако и този опит се провали, отново предстоят предсрочни избори.

За четвърти път в рамките на две години държавният глава реши третата папка да попадне в ръцете на БСП. Същият подход президентът предприе в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. И трите пъти този опит се оказа неуспешен.

От БСП обявиха – няма да върнат папката празна, а ще направят опит да съставят правителство. Смятат, че още в петък ще са готови да поканят партиите на разговори.

„Няма да изхвърлим „горещия картоф”. Ще бъдем последователни, спокойни и диалогични, както сме били до момента. Ще свикаме нашия Национален съвет и ще вземем решение с кого говорим”, обясни Георги Свиленски от БСП.

Планът: „Вариантът е един - този, в който ще има 121 народни представители. Всички тези сметчици с този да, с онзи не, водят доникъде. Ние го видяхме в първия и във втория мандат”, уточни Свиленски.

От ГЕРБ обаче вече прогнозираха- шансът за съставяне на правителство с мандата на БСП клони към нула.

„Разчитам го като желание да не се състави правителство. Ако мандатът беше връчен на „Демократична България”, или дори на „Български възход”, имаше далеч по-огромен шанс”, е мнението на Десислава Атанасова.

От ДПС също са готови на разговори, но са категорични: „Твърдо отиваме на избори”, прогнозира Рамадан Аталай. Той заяви, че за правителство е необходима подкрепа от първите две.

„Иначе, ще се случи така, че тези, които раздават мандатите, ще им се прииска да раздават още. Ще се окаже, че президентът има по-дълъг стаж в управлението на държавата, отколкото редовни правителства”, допълни Аталай.

От „Продължаваме Промяната” също не са големи оптимисти за мандата на БСП. Въпреки това са готови на разговори с тях.

„При всички положения Изборният кодекс ще бъде в разговорите. Изглежда, че този мандат доста трудно ще бъде реализиран. По-лесно щеше да е, ако бъде в „Демократична България”.

От „Демократична България” също видяха по-малък шанс за правителство с мандата на БСП, отколкото с техен.

„Странно е, че се спря на БСП, които не предложиха план. Ние предложихме много ясен такъв за третия мандат. За съжаление, скандалът с терориста и Албена Симеонова и Nexo бяха доста дирижирани, за да може третият мандат да е сигурно, че няма да е в „Демократична България”, каза Ивайло Мирчев от ДБ.

„Възраждане” призова левицата да не бави процедурата с мандата. „На който и да го връчи, отиваме на предсрочни избори. Колкото по-бързо отиде това Народно събрание в историята, толкова по-добре, смята Костадин Костадинов.

В позиция от „Български възход” заявиха, че ще направят необходимото, за да има редовен кабинет. Но отново подчертават, че е необходимо коалиционно споразумение с ясно разписани правила.

В понеделник БСП ще получи мандат за излъчване на премиер.  По конституция партията няма срок, в който да върне папката с името. Ако посочат такъв, имат седем дни, за да представят и министрите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.