МВнР връчи протестна нота на посланика на РСМ

Остри реакции у нас след нападението срещу секретаря на българския клуб в Охрид. Външното ни министерство привика посланика на Северна Македония в България и му връчи протестна нота.  Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев, също осъдиха тежкото криминално деяние.

Външният ни министър Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си Буяр Османи, като е получил уверение, че ще бъде оказано необходимото съдействие от властите.  В позицията се казва, че Северна Македония трябва да предприеме незабавни и ефективни мерки за борба с престъпленията от омраза срещу българи.

Позиция и на държавният глава Румен Радев. Във Facebook той написа, че въпросът за спазването на правата на българите ще бъде отново повдигнат пред европейските институции. Ежедневно членове на клубове в Северна Македония получават заплахи, включително и за убийство, разказа консулът ни в Битоля. Всички призиви към полицията да разследва случаите обаче оставали без резултат.

 „И се създава едно чувство за безнаказаност, чувство, че това са едва ли не са герои - тези подпалвачи, тези разбойници, които по всяко едно време за готови да нанесат щети. Трябва ли да се стигне до смъртта на някой, за да се обърне внимание на това тежко положение на нашите хора там?”, попита Димитър Иванов, консул на България в Битоля.

Самият Християн също е бил сред заплашваните. „Преди малко повече от месец имаше една високопоставена делегация от България и беше проведена кратка среща с представители на сдруженията на македонските българи. И това момче Християн каза: "Ами дано следващия път да не дойдете на панихида". Най-младото момче го каза - "дано не дойдете на панихида", подчерта Иванов.  

За нападението съобщи с пост в социалните мрежи евродепутатът Андрей Ковачев. Късно в четвъртък вечер той е провел разговор с външния министър на Северна Македония - Буяр Османи. 

„Това не е обикновен криминален акт. Това е престъпление основано на етническа основа. Тези трима нападатели са казвали, че няма място за българи тук. И по този начин искат да покажат, че ще нападнат всеки, който има смелостта открито да заяви своята българска идентичност. Това не е европейски подход”, категоричен е Андрей Ковачев.

Новината отекна и в българския парламент.  „Всички европейски институции си затварят очите за това. Многократно призовавахме да не се вдига ветото защото положението ще се влоши. Случаят от снощи е доказателство че Македония няма място в ЕС”, заяви Костадин Костадинов, „Възраждане”.

„България има инструментариум да окаже натиск на властите в Северна Македония и да принуди органите да прилагат закона и да гарантират правата на всеки гражданин, който се чувства българин”, подчерта Христо Иванов, ДБ.

А във Facebook президентът Румен Радев написа, че амбициите за членство на Северна Македония в Евросъюза и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми, се разминават с реалността, в която живеят българите в югозападната ни съседка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.