Цените на енергоносителите и на основните селскостопански ресурси се върнаха отпреди предната зима, допълни той

Не изглеждаме солидно, ако твърде дълго време не се приема бюджетна рамка, но това не поставя под въпрос функционирането на държавата. Проблемът е, че се спира всичко извън базовите плащания, най-очевидната жертва са капиталовите разходи. Това каза икономистът Лъчезар Богданов за "Твоят ден".

"Удължителният закон даде яснота за социалните плащания, те бяха продължени от миналата година. По-добре е да има редовен бюджет, в България се правят и 3-годишни финансови прогнози, това дава предвидимост и възможност за разчети. Цените на енергоносителите и на основни селскостопански ресурси се върнаха отпреди предната зима", заяви той.

Икономист: Апокалиптичните прогнози за поскъпване на петрола и пшеницата не се сбъднаха, но има риск от рецесия

По думите му за инфлацията факторите са няколко. "Едните са вътрешните решения, в случая как ще се регулират цените на газа и тока, другите са международните пазари, третото са очакванията. Това е и ролята на големите централни банки - у бизнеса и хората да се възстанови доверието, че няма да има галопираща инфлация и изчерпване на продукти и суровини. Катастрофичните очаквания за бъдещето трябва да спрат", смята Богданов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.