Темата в студиото на “Здравей, България” коментира Лъчезар Богданов

Апокалиптичните прогнози за поскъпване на петрола и пшеницата не се сбъднаха, защото те са на цените от миналата есен, но има риск от рецесия. Това коментира в студиото на “Здравей, България” икономистът от Института за пазарна икономистът Лъчезар Богданов.

“Петролът падна на цените от миналата есен. Има логика астично и цените на колонка да паднат чувствително”, прогнозира Богданов.

Според него обаче е нужно политиците у нас да “гледат напред”. “Винаги дискутираме  нещата, когато вече се случат, вместо да гледаме напред. Инфлацията, газът, петролът бяха важният въпрос миналата Коледа. Сега това, което се случва в Европа и САЩ е все по-надвисващи облаци за предстояща рецесия - свиване на произовдоството”, обясни икономистът.

По думите му засега и в САЩ, и в Европа пазарът на труда е на рекордни нива. “Но виждаме, че индустриалното производство в Германия започва леко да се забавя с тенденция към спад. Виждаме, че потреблението на газ в Европа спада - т.е при тези високи цени част от потребителите намаляват потреблението”, посочи още той. 

Богданов е категориен - “Инфлация се бори като спрем или намалим производството и намалим потреблението, т.е реално да обеднеем, защотото тогава не се търсят толкова суровини”. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.