Коментират икономистите Михаил Кръстев и Георги Вулджев

Когато правителството прави антиинфлационна политика, тя всъщност проинфлационна, защото се увеличават плащанията. Трудно е да се каже, че инфлацията е овладяна, тъй като имаме висока база от декември. Имаме намаляване на темпа на увеличение на инфлацията. Не може да става дума за спекула. Има монополни и картелни практики на места. Това каза икономистът Михаил Кръстев за "Твоят ден".

Според икономиста Георги Вулджев при хранителните стоки инфлацията продължава да е много висока. "До голяма степен хората са прави да не са доволни от мерките на държавата. Много от тях бяха излишни или насочени в грешната посока, не бяха таргетирани към нуждаещите се. Отстъпката за горивата беше излишна. Когато видим забавяне на инфлацията отвъд енергия и преработени храни, можем да говорим за обръщане на тенденцията. Търсенето е по-голямо от предлагането, има несъответствие, трябва да се ребалансират, за да се успокоят цените. Максималното субсидиране на заетостта и потреблението подхрани инфлацията", коментира той.

По думите му технически може да се работи с удължен бюджет, но така не могат да се въвеждат нови политики.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.