Това каза за „Бизнесът” по NOVA NEWS директорът на фонда DWS Мартин Здравков

Европа се справя по-добре от очакваното в икономически план в началото на годината и перспективите пред континента вече не са толкова мрачни, колкото преди няколко месеца. Това мнение изрази пред „Бизнесът” Мартин Здравков - директор и главен управител на фонда DWS, звеното за управление на активи на „Дойче Банк” в Лондон. Същото каза преди дни и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Рецесията, която се очаква тази година в Европа и е по-вероятно такава да има, ще бъде много, много плитка. Това ще е просто една техническа рецесия и няма да се почувства като такава”, смята Здравков.

Въпреки това, подчерта експертът, рисковете не са отминали, а добрите новини имат своето логично обяснение:

Европейската централна банка планира ново повишение на лихвите

„Европа се разминава, но това не означава, че и рисковете са се разминали. Немалка част от икономическата активност се диктува от това, че все пак зимата не е толкова студена. Запасите на газ и електроенергия бяха доста добре създадени от европейските държави”, коментира още специалистът.

Според него действията на ЕЦБ по вдигане на лихвите също оказват влияние. Здравков прогнозира още увеличения.

В същото време инфлацията в Европа се свива бавно, а в България, макар и забавена, тя продължава да бъде висока.

Какви са възможните решения за инвестиране на средства, които инфлацията няма да изяде?

„Според мен една от по-добрите алтернативи за хората, които биха желали да диверсифицират своето портфолио, е да инвестират не в имоти, а в акции на развиващите се пазари в Азия и извън Япония. Смятам, че европейските пазари ще се представят по-добре от американските”, казва Здравков.

В крайна смета, прогнозира експертът, годината в Европа няма да бъде икономически опустошителна, както се предполагаше преди година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.