Ще се окаже ли мираж идеята

Обмислят отваряне на границата между България и Румъния. Дискусията от социалните мрежи се пренесе в Европейския парламент, където български и румънски евродепутати зададоха въпроса за премахване на ограниченията между двете държави.

На медиатора Георги Георгиев му се налага да работи по дела на клиенти както у нас, така и в съседни държави. Той твърдо одобрява идеята за „Малкия Шенген”. „Най-притеснителното на „Дунав мост” е, че се образуват невъобразими опашки за частните леки автомобили. Страшно бавно става обработването и губим по два часа в опашките”, казва той. „Ние имаме отношения и с гръцки, и с румънски кантори и винаги имаме проблем, когато трябва да отидем и да съдействаме на територията на Румъния и това ни отнема минимум 45 мин до 1 час”, допълва Георгиев. И не само по работа, Георги и семейството му пътуват често до родината на съпругата му. Налага се да тръгнат към Украйна.

Не са малко русенците като Дидо Илиев и семейството му, които предпочитат да пазаруват в Букурещ. Важна транспортна точка е и летището в румънската столица. „По този начин ще се стопят опашките на тежкотоварните автомобили, така и на леките коли, особено през летния период когато стотици хиляди румънци се втурват да почиват в Гърция, но минават през България и натоварват трафика”, твърди Илиев.

И за бизнеса, и за редовите граждани отпадането на граничната проверка ще донесе и още един плюс - ще се стопят огромните колони от тирове около граничния пункт „Дунав мост”, които понякога чакат по едно денонощие и затрудняват останалия трафик. Според сайта на румънската гранична полиция Гюргево-Русе е вторият най-натоварен пункт след Надлак, на границата с Унгария. След неуспешния опит за приемане на България в Шенгенското пространство, общинските съвети на Добрич и Силистра излязоха с декларации, изразяващи несъгласие с наложеното вето. Местните парламенти на Русе и Гюргево пък за първи път в историята проведоха общо заседание.

„Със сигурност в човешки план е по-добре този режим да отсъства. Русенският общински съвет е направил множество стъпки в тази посока. Разбира се, те имат по-скоро пожелателен характер. Но самото заседание, което проведохме между двата общински съвета на Русе и Гюргево, на което целта беше именно това - да се настоява за изграждането и на още един мост при Русе, така че не е проблем да предприемем общи действия, с което да покажем на европейските и българските институции, че хората искат да бъдат предприети решителни действия да се спазва тази европейска норма”, казва председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев.

На междудържавно ниво обаче няма информация да има преговори за отваряне на границите между България и Румъния или официално запитване от властите за създаване на свободна гранична зона за движение между двете държави.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.