„Положението е много трагично, насълзяват ми се очите”, споделя един от тях

Разказ на наши сънародници за земетресението в Турция. NOVA разговаря с Ибрахим, докато той и семейството му са в колата - близо до голяма поляна, далеч от сгради. Прекарали са нощта там и се страхуват да се върнат в дома си.

„Сутринта в 4:17 ч. започнахме да се люлеем, продължи около минута и половина. Голямо земетресение. Намираме се на една поляна. На обяд стана второ земетресение и още няколко апартамента се събориха. Страхуваме се да влезем”, разказа той.

Серия мощни земетресения в Турция, жертвите са над 2300 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Целият град Адана, който е на около 180 км от епицентъра, е навън, показва ни Ибрахим. „Хората са на улицата. Влизат вътре, за да вземат по нещо от дома си или до тоалетната. После пак излизат. Колите са пълни с деца, защото е студено”, добави мъжът.

Земетресението е усетено силно и в Измир. „Гардеробът започна да се клати и така разбрах. Положението е много трагично, просто ми се насълзяват очите, докато гледам. Ние сме свикнали на земетресения, но такива големи не сме виждали”, посочи Сабри.

СЛЕД 7 ЧАСА ПОД РУИНИТЕ: Спасиха 5-годишно момиченце, изпратило съобщение „Добре съм” (ВИДЕО+СНИМКА)

Трусът стряска и жителите в Ливан, разказва посланикът ни в Бейрут. „Започнаха да скърцат врати, от закачалките да падат шапки, мебелите скърцаха сериозно, клатеха се полюлеи. През нощта хората се качиха по колите. Страхуват се къщите да не паднат върху главите им. Няма данни за разрушения и пострадали българи”, каза Боян Белев.

Не е имало предварителни индикации за силния трус, казват сеизмолозите ни. Те допускат земетресението да е усетено и у нас.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.