Самолетите са натоварени и с различна хуманитарна помощ от БЧК

Нови помощи бяха изпратени от България към пострадалите от земетресението райони на Турция на борда на двата военни самолета "Спартан".

Заради нов вторичен трус тази сутрин в Турция се забави излитането на самолетите. Те успяха да потеглят около 9 сутринта - натоварени с хуманитарна помощ от БЧК - одеала, възглавници и топли дрехи. 

На борда са и нови доброволци от звено Аварийна безопасност на столична община. Сред тях е и строителен инженер, който да направи огледи на сградите и предписания има ли нужда от събаряне.

Специално обучение през септември на аварийните ни екипи и пожарната, съвместно с армията е причина страната ни да разполага с хора, подготвени за бедствия от такъв мащаб, които бързо да тръгнат към най-засегнатите райони в Турция.

“Знаят в кратко време какво е необходимо да се вземе, какво трябва да се подготви, какви процедури трябва да бъдат изпълнени, за да се съкрати срокът. Времето е от критична важност и ние трябва да бъдем горди, че като нация успяхме да осигурим такава навременна помощ”, каза гл. адмирал Емил Ефтимов. 

От Българския червен кръст са натоварили в самолетите неща от първа необходимост.

“Изпращаме хуманитарна помощ, която е от порядъка на 4 тона и съдържа одеяла и комплекти спално бельо. Също така със Спартаните изпращаме и екип от Столична община, в който е включен строителен инженер, които да подменят екипа, който беше изпратен в първи ден на земетресението”, обясни гл. комисар Александър Джартов. 

От столичното звено за "Аварийна безопасност и защита" заявиха готовност да продължат да изпращат доброволци на смени.

В следващите дни предстои и нов полет на “Спартаните”. Те ще превозят до Турция около 30 медици и сестри от няколко столични болници и “Спешна помощ”. Екипите ще помагат на терен на колегите си, които се борят за живота на хилядите ранени.

Този следобед самолетите ни върнаха част от първите доброволци, тръгнали към Турция, за да спасяват хора. Те бяха посрещнати с питка и с мед.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.