Планински екипи от Банско и Разлог се върнаха на родна земя

С аплодисменти посрещнаха българските спасители, участвало в търсенето на затрупани хора в Турция. Снощи групата кацна на авиобаза “Враждебна”, транспортирана от военните самолети “Спартан”.

Става дума за първите доброволци, заминали в най-засегнатите райони, часове след труса. 

6 денонощия прекараха спасителите ни в Турция. Те, заедно с 5 обучени кучета, бяха сред първите чуждестранни доброволци, притекли се на помощ на турските служби.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Щом слязоха от “Спартани”-те момчетата развяха българското знаме и бяха посрещнати с питка и мед.

"Оставихме сърцата си под отломките" - това бяха едни от първите им думи.

На терен в най-засегнатите райони остават още български спасители и лекари, а към тях се очаква да се присъединят още най-малко 30 медици от столични болници и Спешна помощ.

Едва слезли от самолетите, спасителите ни бяха категорични, че биха се върнали отново. Всеки ще отнесе вкъщи част от трагедията - в запечатана в съзнанието картина или дочути звуци.

“Едно момиче, което търсеше майка си и баща си, беше през цялото време до нас и казваше където им е било жилището да търсим. Показваше останките. И се надяваше до последно да са живи ...и не се получи”, разказва Мариян Томов. ю

 

 

“Не мога да ви опиша какво е чувството, когато се опитват да чуят знак, ако има викове отдолу, хиляда 2-хиляди човека замръзват на място, за да чуят глас”, е моментът, който Тервел Тотев пт ПСС към БЧК ще запомни. 

Част от спасителите ни са търсили там, където и собственият им живот е бил застрашен. Признават, че са се страхували, но дългът им е да помагат на пострадалите. 

Хера, Норд, Берг, Макс и Нико - спасителите ни разказват, че истинските герои са тези на четири лапи.

“Кучетата усещат нашите емоции и също се стегнаха доста сериозно и на 100% - ние не сме ги виждали да работят толкова дълго, толкова ентусиазирано и толкова мотивирано. Стоейки и чакайки координати за следваща сграда дойде един човек и каза "там, където кучето вчера драсна, извадихме още живи хора", каза Атанас Узунов. 

Вече вкъщи българите носят със себе си и най-важния урок - да не подценяваме природата.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.