Само за два дни КНДР изстреля две балистични ракети

Северна Корея изстреля балистична ракета край източното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските въоръжени сили, а влиятелната сестра на лидера Ким Чен-ун предупреди за опасност от превръщането на Тихия океан в "полигон за стрелба", предаде Ройтерс.

Други подробности за ракетата, включително разстоянието, което тя е прелетяла, все още не са съобщени.

Северна Корея потвърди изпробването на междуконтинентална балистична ракета

Японската брегова охрана заяви, че Северна Корея е изстреляла три снаряда, които биха могли да бъдат балистични ракети. Всички те са паднали в рамките на няколко минути извън изключителната икономическа зона на Япония, съобщи японската обществена телевизия NHK.

Сестрата на севернокорейския лидер - Ким Йо-чен, публикува свое изявление, в което предупреждава за засиленото присъствие на американски "стратегически активи" на Корейския полуостров. "Внимателно проучваме влиянието, което то би оказало върху сигурността на нашата държава. Честотата на използване на Тихия океан като наше стрелбище зависи от характера на действията на американските сили", се казва в изявлението ѝ. 

САЩ и Южна Корея ще провеждат учения срещу ядрени заплахи

Изстрелването се случва само два дни, след като Северна Корея пусна междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония. Това действие бе обявено като "учение за внезапно изстрелване".

Днешното изстрелване е третото голямо оръжейно изпитание на Севера тази година, след като Пхенян заплаши с "безпрецедентно настойчив и силен" отговор, докато Южна Корея и САЩ се подготвяха за ежегодните си военни учения. Те са част от усилията за отблъскване на нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.