Това е първият тест от началото на годината

Северна Корея потвърди, че е изпробвала междуконтинентална балистична ракета. Този вид ракети могат да носят ядрени бойни глави. Северна Корея твърди, че са способни да поразят всяка точка от територията на съединените щати. тестването на такива оръжия от Пхенян е забранено от резолюция на съвета за сигурност на ООН.

Това е първи тест от началото на годината. Вероятно той е свързан с предстоящите учения на Южна Корея и Съединените щати. В сряда ще има нов вид такива учения във Вашингтон и база за ядрени подводници в щата Джорджия. Вашингтон и Сеул ги организираха специално за изготвянето на план за действие при употреба на ядрено оръжие.

САЩ и Южна Корея ще провеждат учения срещу ядрени заплахи

"Северна Корея отново изстреля балистична ракета. Тя падна в икономическата зона на Япония. Това е поредната провокация, както и нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност. Призоваваме освен за осъждане на действията им, ефективно да бъдат прилагани гласуваните санкции“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Северна Корея ще понесе още санкции от международната общност. От тези провокации няма да спечелят нищо", каза министърът на външните работи на Южна Корея Парк Джин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.