И какви са санкциите за стопаните, оставили без надзор кучетата си

Пореден случай на жестоко нападение от куче посред бял ден. Пострадали са жена и домашния ѝ любимец, които са със сериозни травми в резултат на множество ухапвания. Случаят отново повдига на дневен ред въпроса, има ли ясни правила кои кучета трябва да са с намордник и какви са санкциите за стопаните, оставили без надзор любимците си.

Кучето нападател е било завързано на стар дънер, докато собственичката му пазарувала в съседния магазин. Нападнатата жена още е в шок. Тя е с дълбоки рани по ръцете, кучето й е с увреждания по трахеята, опашката и ушите.

От Столичния инспекторат заявиха пред NOVA, че ежедневно се правят проверки дали се спазват правилата при извеждането на домашни любимци и дали кучетата са с каишки. От началото на годината са проверени 400 собственици в столицата, съставени са 7 акта за нарушение.

Куче нахапа жена и домашния ѝ любимец в София

В четвъртък по обед Християна излиза с кучето си на същото място в квартала, на което вече от 5 години го разхожда.

„Видях, че зае нападателна поза и реших да мина на отсрещния тротоар, в момента, в който преминах улицата, то изскочи измежду колите, захапа кучето ми за якето, откъсна го от повода, на който го водих и го повлачи по улицата. На момента се хвърлих, за да го изтръгна от захапката на кучето, при което кучето вече се захвърли върху ръката ми и увисна на нея. Многобройни са раните. Трудно движа пръстите си”, разказа Християна Милчева.

Преминаващи по улицата хора се втурват да помагат на Християна. Собственичката на кучето също чува писъци и излиза - това показват записи от видеокамери в магазина.

„От магазина изскочи един мъж, който се притече на помощ. След това излетя и жената, по-късно разбрах, че е стопанката, които се опитаха всячески да го овладеят и завържат. В момента, в който бях спасила кучето си, влязох в съседния магазин да се скрия. Видях, че кучето вече е вързано и излязох да се прибирам, но то отново се отскубна и тръгна да ни напада. Тогава други хора се притекоха на помощ, направиха жив щит около мен, за да успея да вляза в един вход”, разказа Милчева.  

Кучето трябвало е да бъде с намордник.

„Беше от едрите породи, според мен бойно куче. То наистина се държеше като полудяло”, разказва потърпевшата.

Дала е показания в столичното 1-во районно управление, не е потърсена от стопанката на кучето.

„От морален дълг искам да предпазя всички живеещи в квартала и не искам да има подобни случки, защото минават деца, оживено е, това е район, свързан с училище. Надявам се институциите да си свършат работата”, каза Християна Милчева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.