Президентът посочи, че очаква повече прозрачност от ЦИК

Очаквам в работата на ЦИК и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека допълнително не обезличаваме машинното гласуване. Това коментира президентът Румен Радев след решение на Комисията за броенето на хартиените и машинните гласове.

„В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение. Не мисля, че изборният процес е застрашен. Не трябва да се насажда недоверие в него. И без това избирателната активност не е на необходимото ниво”, допълни той.

Коментар за еврозоната

Според Радев служебното правителство е постигнало най-големия напредък към еврозоната - подписването на Меморандума за производство на евромонетите. Той обаче уточни: „Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите за еврозоната”.

„Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както си представят решенията на много от проблемите ”, обясни държавният глава. Той уточни, че влизането в банковия съюз не е въпрос на надхитряване и шмекеруване, а на доверие и прозрачност и реални постижения.


Държавният глава подчерта, че инфлацията, която в момента ни спира за еврозоната, се дължи на предишни управленски решения. „Убеден съм, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. Най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват”, заяви още Радев.

Трагедията с мигранти край Локорско

Президентът е на мнение, че случаят „Локорско” ясно е показал, че правораздавателните органи у нас трябва да подходят по коренно различен начин към престъпленията с трафик на мигранти. „В други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор”, обясни той.

„При нас, трафиканти, заловени от органите на МВР, но направили споразумение с прокуратурата, получават пет месеца. И това е покана към тях отново да извършват същите престъпления”, смята държавният глава.

Във връзка с хвалбите на предишни управляващи за „нулева миграция”, Радев подчерта: „Тази нулева миграция означава политика на снишаване, на бездействие и липса на реална борба с нелегалния трафик. Тогава беше масово преминаване на границата - безпрепятствено, още по-безпрепятствено преминаване през територията на страната”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.