Досега тя беше 2,90 лева

Да се увеличат потребителските такси при медицински преглед предлагат лични лекари от цялата страна. Сумата от два лева и 90 стотинки за всяко посещение при джипито не е променяна от 2012-та година.

Сред предложенията на специалистите е да има такса и при преглед на дете. Според някои общопрактикуващи лекари, таксата от 2,90 лв. отдавна не покрива сумата на прегледа и не отразява инфлацията. И както нарастват разходите им за ток, вода и наем за кабинетите, така трябвало да поскъпне и потребителската такса. Предложението е тя да се увеличи с цели 5 лева – до 7 лева и 80 стотинки, за да достигне 1% от минималната работна заплата.

МУ-София: Педиатрията е най-желаната специалност сред младите лекари

От предложението притесни са най-вече пенсионерите и родителите на малки деца. Затова пък пациентски организации настояха вместо да тръгнат рязко нагоре - таксите да отпаднат за всички.

Д-р Захаринка Гочева е общопрактикуващ лекар от 1990-а година. 33 години по-късно пациентите й са над 4500. Тя обясни, че около 3500 от пациентите й са дечица. „При нас няма потребителски такси”, каза д-р Гочева и допълни, че според нея е време да се промени тази практика. Дори и родителите да не заплащат пълния размер на таксите за преглед на децата си.

Единият вариант е пациентът да поеме увеличения размер на таксата. Другият вариант е държавата да финансира, както се случва при възрастните пациенти – те заплащат 1 левче, а остатъкът от потребителската такса се поема от държавата.

Д-р Захаринка Гочева разказа, че до 70% се качи наема, естествено режийните се качват – ток, вода. „Аз имам и персонал – три сестри и нает лекар”, каза тя. Правейки паралела между частните и държавните кабинети – една такса от 7-8 лева не би им била в никакъв случай в тежест. „Това, че ние сме имали „неблагоразумието” да сключим договор със здравната каса, не значи, че трябва да бъдем наказани”, каза д-р Гочева.

Идеята потребителските такси да скочат с 5 лева достигна и до морския курорт Ахтопол. Повече от година и половина местните жители пътували с километри до най-близкия лекар. А днес, когато има не един, а двама – пациентите се притесняват докога ще могат да си позволят да ги лекува.

По думите на кмета на Ахтопол Станислав Димитров поскъпването със сигурност би се отразило и то – доста негативно. „Все пак населението, което преобладава тук са пенсионери, възрастни хора, които плащат своите потребителски такси, по-големи суми оставят и в аптеките”, каза Димитров.

83% от хората биха се затруднили да плащат такса от 7.80, показва проучването на една от пациентските организации. Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб” заяви, че те са категорично против промяната на таксата. „Една такава такса от 8 лева наистина е непосилна”, заяви тя.

Решението дали таксата ще скочи или ще остане непроменена е в ръцете на Министерския съвет. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook