Гласуването на предложението от Съвета ще се проведе в четвъртък

Отново политически скандали около Паметника на Съветската армия, който се намира в Княжевската градина на София. На Образователна комисия в общината днес беше взето решение монументът да бъде преместен.  Предстои това да бъде гласувано и от Общинския съвет. Решението, обаче, не беше взето без напрежение и взаимни обвинения.

Казусът с Паметника на Съветската армия продължава години наред и винаги предизвиква скандали, но вече е напът да бъде разплетен. С 8 гласа „За” , 1 въздържал се и 0 „Против” Комисията по култура и образование в Столичната община даде зелена светлина за преместването му. "За" гласуваха от ДБ и ГЕРБ, ВМРО се въздържаха, а представителите на БСП напуснаха залата демонстративно.

С решението си общинските съветници ще предложат кметът на София да поиска от държавата да премести паметника, тъй като той е нейна собственост. Идеята е да се съхранява в Музея на социализма. Но окончателното решение ще е в ръцете на областния управител. И още - решението предвижда главният архитект да обяви конкурс за подробен устройствен план на Княжевската градина, който не предвижда на това място да има паметник.

Речта на Путин предизвикала мъжа, счупил плочата на Паметника на Съветската армия

Комисията по култура в Столичния общински съвет (СОС) одобриха преместването на Паметника на Съветската армия, който е държавна собственост. Те гласуваха монументът да бъде демонтиран от Княжеската градина и разположени в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София. 

Още през март 2020 г. общински съветници от групата на "Демократична България" в СОС внесоха доклад до председателя на Съвета с предложение за преместване на паметника, който така и не беше придвижен в комисиите на Съвета до днес.  В доклада от 2020 г. общинските съветници от ДБ посочват, че монументът е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина, тъй като не се полагат достатъчно грижи за него.

Предложението за преместването на паметника в сряда ще бъде разгледано и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. Гласуването в Общинския съвет ще бъде в четвъртък.

Трайков за Паметника на Съветската армия: СО трябва да реши какво да прави с него

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.