Дейността е преустановена със заповед на земеделския министър

Втори ден без дезинфекция на граничния пункт „Капитан Андреево”. Договорът на частната фирма „Пи Еф Си”, която над десет години стопанисваше така наречения „златен гьол", изтече на 12-и март.

Oт вчера държавата пое функцията по дезинфекцията на превозните средства, преминаващи през "Капитан Андреево". Целта е приходите от такси да влизат в държавния бюджет - пет лева за дезинфекция на лек автомобил и 25 за тежкотоварен. Но със заповед на земеделския министър Явор Гечев от 13 март тази дейност е преустановена, тъй като опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България е значително намалена. От министерството обясниха за NOVA, че ако се наложи – държавата има готовност да възобнови дезинфекцията на пункта "Капитан Андреево".

Държавата иззе помещенията от частната лаборатория на „Капитан Андреево”

Те посочват, че заповедта е издадена по предложение на изпълнителния директор на БАБХ на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което оценява епизоотичната обстановка в Турция като „значително подобрена“. Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

“Към днешна дата, за разлика от предходни периоди (2013 - 2018г.),  ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България. Поради което със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година, дезинфекционните мероприятия, извършвани на граничните пунктове между Република България и Република Турция, са преустановени”, пише още в позицията на Министерството на земеделието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.