Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея, каза вътрешният министър

Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира пред NOVA изнесените вчера данни от прокуратурата. Според държавното обвинение главният прокурор е мишена на атаки от олигарси, а прокурори и съдии са заплашвани.

Демерджиев подчерта, че главният прокурор има средствата и е длъжен да се справи със заплахите както срещу себе си, така и срещу магистрати, ако има такива.

Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи

„Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно”, каза Демерджиев. 

„Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дискредитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да ги изобличат и да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”, каза вътрешният министър.

Относно мъжа с прякор Къро, Демерджиев каза: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”, каза Демерджиев.

Запитан дали въпросният мъж има връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево”, Демерджиев каза: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други от криминалния контингент”.

„В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора”, продължи Демерджиев.

Според него „се драматизира излишно”. „Представете си как аз, като вътрешен министър, идвам и ви казвам колко съм заплашен. Това няма да се случи. Ако имам данни, ще работя с тях. Аз имам инструменти, а главният прокурор има още повече. Той е длъжен, ако има такива данни, да защити себе си и магистрати, които са застрашени. Проблемът е, че на МВР се дава задача да охраняват хора, които се смятат за застрашени. Тази бройка набъбна твърде много. Не винаги прецизно се определят тези хора. А нашите ресурси са ограничени. Понякога охраняваме денонощно хора от контингент, за който ставаше въпрос преди малко”, каза Демерджиев.

„Мелодрама - по моя преценка”, заключи Демерджиев по повод казуса.

Относно строителството на пътищата, ареста на Велико Желев и намеците на Демерджиев към прокуратурата, че трябва „да се погледне към 46 милиона, които ги няма", вътрешният министър коментира: „Всички материали, които касаят тези пари, са аналогични на предходния случай, по който има 9 обвиняеми. Слава Богу тези обвиняеми вече не са онези социално слабите, които преди гледахме по телевизията и те не знаеха кое дружество представляват. Тези 46 милиона са в същата ситуация. През декември материалите мса предадени на прокуратурата. Действия до днес не ми е известно да са извършени. Причината за това да обясни прокуратурата”, каза Демерджиев.

Вътрешният министър потвърди, че служителят на Велико Желев е бит. „Къде, кога, при какви обстоятелства и от кого точно - това е предмет на производство, което тече в момента. Няма никакво съмнение, че този човек е бит”, каза вътрешният министър.

Относно взиманите „ядки” от магистралите, той е категоричен, че са взети коректно.

„Не питайте мен къде са парите. Тези, които са възлагали тези поръчки, те трябва да ви кажат къде са парите”, заяви Демерджиев. „Удовлетворен съм, че вече има привлечени обвиняеми, които не са анонимни социално слаби хора”, каза вътрешният министър. Той отхвърли обвиненията, че работата на МВР влияе на изборите. „Не разследваме една политическа сила. Разследваме целия спектър. Работи се по всички сигнали”, каза Демерджиев.

Относно купуването на гласове, вътрешният министър каза, че в момента има 13 досъдебни производства, а ръстът е ежедневен. Хората, които искат да манипулират вота са станали „изключително изобретателни”.

„В МВР съм поставил друга задача – ако и когато се появи „Магнитски” 3, да имаме производства срещу всичките тези, които ще попаднат в „Магнитски” 3. Това е моята кауза. Не мисля, че трябва да чакама „Магнитски” 3 или 4, за да си решим проблемите в държавата”, завърши вътрешният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.